A Tesla részvényei 2,4%-ot estek

white sedan parked beside mountain during daytime

A Tesla hétfőn elmaradt a harmadik negyedéves szállítási előrejelzésektől, miután gyáraik tervezett fejlesztései miatt termelési szünetek léptek fel. Ez a hír 2,4%-os részvényáreséshez vezetett a kezdeti kereskedés során.

Az elektromos autógyártó a szeptember 30-ig tartó három hónap alatt 435 059 járművet adott át, ami majdnem hét százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben. Ugyanakkor kijelentették, hogy az év egészére vonatkozó 1,8 millió jármű szállítási céljuk nem változott.

Google_news_logo

Az LSEG (London Stocks Exchange) nyolc elemző által végzett felmérése szerint a várakozás 459 949 jármű volt, a legalacsonyabb becslés 442 000-nél, a legmagasabb pedig 511 405-nél állt.

Hirdetések

Bár az elektromos autók piaca lassulást mutat az Egyesült Államokban, vannak növekedési jelek, állítja a Canalys Research jelentése.

“Annak ellenére, hogy a Tesla 2023-ban az amerikai EV piac domináns szereplője, egyre növekszik az igény a szélesebb EV kínálatra a növekvő fogyasztói érdeklődés kielégítésére”, mondta Ashwin Amberkar, a piackutató cég elemzője.

A világ legértékesebb autógyártója a harmadik negyedévben 430 488 járművet gyártott, szemben a második negyedév 479 700, és az egy évvel korábbi 365 923 járművel.

Néhány elemző szerint a gyári fejlesztések lehetőséget teremthetnek a szállítások növekedésére a negyedik negyedévben, lehetővé téve a Tesla számára, hogy frissítse modellkínálatát és jobban versenyezzen az amerikai riválisok, mint a Ford, és Kínában a BYD ajánlataival.

Az frissített Model 3 magasabb áron kerül forgalomba, Kínában és Európában várhatóan a negyedik negyedévben kezdik a szállításokat, miközben egy Cybertruck bemutató is várható az év későbbi részében.

A harmadik negyedévben a Tesla csökkentette prémium Model S és Model X modelljeinek árait 14-21%-kal a főbb piacokon, Kínában és az Egyesült Államokban.

Emellett növelték a kedvezményeket a Model 3 és Model Y modelleknél, az USA-ban akár több mint 5 000 dollár (körülbelül 4 122 font) értékben, miközben Kínában csökkentették a Model Y árát és további ösztönzőket kínáltak.

A cég október 18-án teszi közzé a harmadik negyedéves eredményeket.

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.