Mesterséges Intelligenciával a férfi meddőség ellen

spermium

Az ínfertilitás, vagyis a meddőség, komoly problémát jelent a férfi lakosság körében. Ez az emberek 7%-át érinti. Most azonban a mesterséges intelligencia (MI) lehet a megoldás kulcsa. Dr. Steven Vasilescu és csapata az ausztráliai Sydney Műszaki Egyetemen (UTS) kifejlesztettek egy olyan MI alapú szoftvert, amely képes a spermiumokat az ínfertilitás súlyos formájával küzdő férfiak mintáiban akár 1000-szer gyorsabban azonosítani, mint egy tapasztalt emberi szakember. A SpermSearch nevű rendszer lehetővé teszi az életképes spermiumok gyorsabb és hatékonyabb megtalálását, mint a hagyományos manuális módszerek.

SpermSearch

steven vasilescu uts
Fotó: Dale Goss

Ez különösen azoknak a férfiaknak segíthet, akiknél az ondóban egyáltalán nincs jelen spermium, és akiket a nem obstruktív azooszpermia (NOA) állapota érint. A hagyományos módszer során egy kis szövetminta kerül sebészeti úton eltávolításra, majd laboratóriumba szállítják, ahol egy embriológus hosszú órákon át kézzel keresse az egészséges spermiumokat.

Google_news_logo

A SpermSearch viszont pillanatok alatt megtalálja a spermiumokat, amint a minták fényképei a számítógépre kerülnek. Ehhez a rendszerhez a MI-t olyan képek ezreivel tanították be, amelyeken spermiumokat kellett azonosítania bonyolult szövetmintákban. A tesztek alapján a SpermSearch 1000-szer gyorsabb, mint egy tapasztalt embriológus.

Hirdetések
spermium kutatas neogenix
Fotó: Neogenix

Fontos megjegyezni, hogy a SpermSearch nem a szakemberek helyettesítésére szolgál, hanem segítőeszközként működik. Az MI által nyújtott sebesség azonban létfontosságú lehet, különösen olyan helyzetekben, amikor szűk időablakban kell megtermékenyítési eljárásokat végrehajtani. Az ínfertilitás egyre növekvő probléma, és az ilyen fejlesztések lehetőséget adhatnak azoknak a pároknak, akik saját biológiai gyermeket szeretnének. A SpermSearch jelenleg klinikai vizsgálatok előtt áll, és az MI alkalmazása az orvostudomány terén izgalmas lehetőségeket nyit meg a meddőség kezelésében.

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .