Mi alapján válasszuk digitális fényképezőgépet

fotos

Mielőtt letesszük a voksunkat a számunkra ideális digitális fényképezőgép mellett van néhány kérdés, amelyben tisztán kell, hogy lássunk, a megfelelő döntés meghozatalához.

  • Mekkora összeg áll a rendelkezésre a készülék megvásárlásához?
  • Milyen célra kívánjuk felhasználni a digitális fényképezőgépet?
  • Mi a célja az elkészült képeknek? Családi fotókat fogunk vele készíteni esetleg professzionális felhasználásra szánjuk a képeket.
  • Milyen kinézetű gépre vágyunk? Fontos-e például, az érdekes design vagy a kis méret.

Először is határozzuk meg az összeget, amit a digitális fényképezőgépre szánunk. Ezzel már szűkítjük a kört, amelyből választhatunk, ami megkönnyíti a dolgunkat.

Google_news_logo

Fényképezőgépek fajták:

Kompakt fényképezők

A kompakt digitális fényképezők általános használatra készülnek. Egyszerűen, automatikusan működnek, a lehető legjobb képminőség eléréséért. Kis méretűek, praktikusak, stabil optikai zoom tartománnyal bírnak, így remek képek készülhetnek a segítségükkel, állítgatás és komolyabb fotós tudás nélkül is.

Hirdetések

Ultrazoom fényképezőgép

Kiváló választás magasabb igényű fotósok számára, aki kreatívok és szórakoztató számukra a manuális beállítások nyújtotta szabadság. Az Ultrazoom fényképezőgépek jól felszereltek, többnyire digitális keresővel rendelkeznek. Optikai zoom tartomány 10× és a feletti. Magas minőségű zoom, éles képek, erőteljes kép-stabilizátor. Mindezek alapvetőek ezen készülékek esetében.

Digitális fényképezőgépek

A digitális fényképezőgépek főbb kategóriái: profi, haladó és amatőr. Remekül használhatók különböző események, sportrendezvények, koncertek fotózására. A segítségükkel magas minőségű képek készíthetők. Tipikus jellemzői a cserélhető objektív. Kiegészítő vaku, szűrő és napellenző alkalmazására is lehetőséget kínál. Az objektív minőségére nagy figyelmet fordítsunk a vásárláskor.

A tükörreflexes digitális fényképezőgép akkor is remek opció lehet, ha méret és az ár nem lényeges, de nagyon jó képeket szeretne készíteni. Objektívvel és objektív nélkül is elérhetők.

mi alapján válasszunk digitális fényképezőgépet

A fényképezőgép legfontosabb paraméterei

Az érzékelő, digitális szenzor vagy blende

A fényképezőgépünk fontos része a digitális optikai érzékelő. Megmutatja, hogy az adott készülékben hány darab fényérzékelő elem van. 1 megapixel, ami 1.000.000 pixel-t jelent, jelentése hány képpontból áll egy fotó. Ez a szám minél nagyobb annál jobb minőségű képeket kapunk.

Érzékenység

Mérése ISO egységekben történik: ISO 100, 200, 400. Nagyobb érzékenység ISO 800 felett van. Ez esetben gyenge fényviszonyok mellett is kiváló minőségű képeket készíthetünk. Minél magasabb az érzékenység, annál rövidebb idő szükséges az exponáláshoz. A magasabb ISO beállítás a véletlenszerűen felbukkanó jeleket is felerősíti. Ez elmosódottság vagy szemcsézettség formájában jelenhet meg.

A legjobb választás a széles skálájú digitális fényképezőgép, mert a segítségével sokféle körülmény között fotózhatunk.

Energiaellátási módok

  • AA elem
  • Li-ion akkumulátorok

Nem könnyű megmondani melyik a kényelmesebb. AA akkumulátor töltő nem jár a fényképezőgéphez ellenben a LI-ion akkumulátor alaptartozék. Ez segít dönteni.

A fényképezőgép paraméterei és funkciói

Auto (Automatikus)

Éles tiszta képek egyszerűen. Az általános fotózáshoz ez a mód javasolt. Egytelen gombbal minden beállítható.

A képstabilizátor

A masina bemozdulásának szűrésére szolgál. A kép homályosságának megakadályozása a feladata. Beépíthető az objektívbe. Ez esetben exponálás közben érzékeli a fényképezőgép rezdülését. Beállítható, hogy a stabilizáció csak vízszintes, illetve csak függőleges vagy mindkét irányban működjön.

A vázba épített stabilizátor mozgásérzékelő elve alapján működik. Az eredmény csak a kész képen látható.

A digitális képstabilizátor az érzékelő érzékenységének fokozására szolgál. Lerövidíti az expozíciós időt, ami a képminőség romlásával járhat.

A kettős képstabilizátor optikai és digitális képstabilizátor kombinációja. A fehéregyensúly feladata a fotók színvisszaadása, főleg a fehér színre vonatkozóan. Egyes fényképezőgépeknél ezt manuálisan is beállíthatjuk.

Az arcfelismerő nagyon fontos és lényeges funkció, hiszen az emberi arcok fontos részei a fotóknak. A készülék az archoz igazítja a beállításokat.

Sorozatfelvétel: az exponálógomb folyamatos nyomva tartásával számos felvétel készül egymás után. A hagyományos fényképezőgép másodpercenként két képet tud kezelni. A kedvező árú gépek 3 kép/sec kezelését tudják megoldani. A nagyobb teljesítményű masinák már 5 képkocka/sec teljesítményre képesek.

A professzionális fényképezőgépek, amelyek riporterek és újságírók számára készülnek 8-10 képkocka kezelését tudják megoldani másodpercenként.

Színes szűrők

Szinte az összes fényképezőgép lehetőséget kínál a fekete-fehér vagy szépia szűrős képek készítésére.

Vörösszem-hatás csökkentés

Ez a funkció két szomszédos piros színű területet keres és ezt tölti ki a pupilla megfelelő színével.

Makró: a nagyon közeli tárgyra lehet fókuszálni a segítségével. Ez a távolság fényképező gépenként eltérő. Közeli képeket készthetünk növényekről, rovarokról, ékszerekről.

Zoom tartomány

Alapértelmezetten az összes kamera 3-szoros optikai zoommal ellátott. Célja az események rögzítése. Napjainkban vannak kamerák, amelyek 30-szoros optikai zoomosok. Ha több mint háromszoros zoommal rendelkező fényképezőgépet vásárolunk akkor távoli objektumokat is képesek leszünk teljes terjedelemben lefotózni. A jó minőségű képek elkészítéséhez optikai vagy kettős képstabilizátor használata ajánlott.

Anyag és élettartam

A fém vagy a műanyag fényképezőgép a jobb választás? A fémből készült masinák nagyobb tudással rendelkeznek, de egyáltalán nem rugalmasak és az áruk is magasabb. A fényképezőgépek általában nagyon érzékenyek. A környezeti hatásoknak kevésbé ellenállóak, rosszul viselik a rázkódást, hőmérsékletváltozásokat, páratartalom ingadozást. Ha előre láthatóan nagy igénybevételnek lesz kitéve a fényképező gépe akkor olyat érdemes választani, amely kültéri használatra és erős igénybevételre javasolt.

Felhasznált képek: Pexels.com

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .