Mire számíthatunk a rövid italok jövedéki adójának emelkedésével?

rövid italok jövedéki adóemelése

Július elsejével lépett hatályba az új rendelet, mely nagyban befolyásolja a jövőben az alkohol tartalmú italok árát. Az az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendelet az alkoholos italok jövedéki adóját is érinti, ugyanis egyes italfajták kikerültek a népegészségügyi termékadó hatálya alól. Természetesen az új rendeletek érintik a NETA alá tartózó termékek jövedéki adóját is, mely esetben általánosságban elmondható, 10 %-os jövedéki adóemelést jelent számos alkoholos termékek, ízesített sörök, alkoholos frissítők számára.

A megnövekedett jövedéki adó miatt valószínűen drasztikus áremelkedésre kell készülnünk, hiszen a az alkoholos italt előállító üzemek nagyobb terhekkel számolhatnak, ami nemcsak magát a terméket, de az előállítási költségeket is érint. Ezt pedig az ital nagykereskedés mellett a kiskereskedések is érezni fogják, ahogyan a fogyasztók is. De lássuk a pontos számokat, hogy mekkora emelkedéssel kell majd számolni.

Google_news_logo

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Szinte minden alkoholterméket érint a változás, a bort, sört, a pezsgő, és természetesen a rövid italokat is. A tiszta szesz utáni eddig 333385 forint jövedéki adóval lehetett számolni hektoliterenkénti, a fizetendő adó július elsejétől viszont 565840 forintra nőtt, ami annak köszönhető, hogy a szeszes italok kikerültek a NETA hatásköre alól. Bár a NETA alá tartozó termékekre vonatkozó 10 %-os jövedéki adó emelkedés nem érinteti mondjuk a pálinkát, de az extraprofit adó viszont igen.

Hirdetések

A bérfőzött párlatok esetén évente 50 liter mennyiségig 0 forint az adó, a magánfőzésben előállított párlatok esetében pedig 86 literig van adómentesség évente. Ezek fölött a mennyiségek fölött azonban 333 385 forintról 565 840 forintra emelkedik a jövedéki adó mértéke. A pálinka esetén mérsékeltebb növekedés tapasztalható, de például a tiszta szesz esetében közel 70 százalékos az adóemelésre is lehet számítani, ami meglehetően ijesztő, és drasztikusan megemeli a kis és nagykereskedelmi árakat is.

Mit olvasnál még szívesen?

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .