Újabb rakétacsapások érték Ukrajnát

ukrajnai raketa tamadas

Legalább hat ember, köztük egy 10 éves kislány és édesanyja vesztette életét egy orosz rakétacsapás következtében Kryvyi Rih-ben, Ukrajnában. Ukrajna belügyminisztere szerint 69-en megsérültek, amikor rakéták csapódtak egy magas épületbe és egy egyetemre hétfőn. A régió kormányzója, Serhiy Lysak gyásznapot hirdetett az elhunytakért.

A város Ukrajna elnökének Zelenskynek a szülővárosa, amely állandó célpontja az orosz támadásoknak.

Google_news_logo

Júniusban 11 ember halt meg, és 28-an sérültek meg a városban miután Oroszország “tömeges rakétatámadást” hajtott végre civilek lakta épületek ellen.

Hirdetések

Az utolsó támadás során több tucat embert kellett kórházba szállítani, köztük négy- és tizenhét éves gyerekeket.

Zelensky elnök, aki ebben a 600 ezer fős városban nőtt fel elmondta, hogy két rakéta csapódott be egy lakóépületbe és egyetemi épületbe hétfőn korán reggel.

A helyiek elmondták a Reuters hírügynökségnek, hogy a támadás röviddel helyi idő szerint 9 órakor történt.

Zelensky elnök által posztolt videó azt mutatta, hogy az épület nagy része teljesen romba dőlt a csapás következtében, hatalmas seb futott fel a szerkezet mentén. De a hivatalos információk szerint mintegy 150 embernek sikerült sértetlenül megmenekülnie a robbanásból.

A Telegramon megosztott bejegyzésében az ukrán vezető elmondta, hogy több mint 350 ember vett részt a mentési műveletekben, és Lysak később hozzátette, hogy további 30 embert mentettek ki az épületből az egészségügyi dolgozók.

Zelensky elnök hozzátette, hogy “több tucat ember” sérült meg megrázóan a támadás következtében, de megfogadta, hogy “ez a terror nem fog minket megijeszteni vagy összetörni”.

Az elmúlt hetekben Oroszország ismét növelte a civilek elleni támadások számát, és Mykhailo Podolyak, Zelensky egyik legfelsőbb tanácsadója “genocidális” támadásokkal vádolta meg Moszkvát az ukránok ellen.

“A nemzetközi jog soha nem fog működni, ha az agresszor nem lát mögötte valódi hatalmat. A hatalom az ukrán ég lezárásával kezdődik rakétavédelmi és légvédelmi rendszerekkel” – írta a Twitteren.

Moszkva folyamatosan tagadja, hogy civil célpontokat keresne. De a nyugati vezetők, köztük Joe Biden amerikai elnököt gyakran vádolják Oroszországot olyan területek bombázásával, “ahol nincs katonai cél”.

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.