Egy szingapúri étteremben termesztett húst is ehetsz

cooked food on black ceramic bowl

Egy szingapúri étterem a laboratóriumban előállított, úgynevezett „termesztett” húst kínálja az éttermének étlapján. Ez a szingapúri étterem, a Huber’s Butchery and Bistro, amely a világon az egyetlen, ahol a termesztett hús megtalálható az étlapon.

Hirdetések
bitsgap_7d_trial_160_600_02
Hirdetések
bitsgap_7d_trial_160_600_02

A vendégek visszajelzése „fenomenális” – állítja az étterem tulajdonosa. A hús alkotója, a kaliforniai Eat Just, azt állítja, hogy etikus, tiszta és környezetbarát, ugyanakkor ízében semmiben sem marad el a hagyományos hústól. Sok milliárd dollár áramlik az iparágba, de nagy kérdőjelek merülnek fel ennek életképességével kapcsolatban.

Az első laboratóriumban előállított hamburger 2013-ban Londonban mutatkozott be, és azóta tucatnyi cég verseng a megfizethető termesztett hús piacra hozásáért. Eddig csak az Eat Just-nek sikerült termékét jóváhagyatni a nyilvánosság számára, miután a szingapúri szabályozók 2020 decemberében zöld utat adtak a termesztett csirkéjüknek. Azonban még mindig messze vagyunk attól, hogy ez szélesebb körben elérhető legyen.

A termesztett „chicken nuggets” 2021-ben rövid ideig szerepelt egy magán étterem étlapján, majd a Huber’s kezdte el kínálni a különféle csirkeszendvicseket és csirkés tésztaételeket a nagyközönségnek. Igaz, ezt csak hetente egyszer és korlátozott számban.

A termesztett hús valóban hús, de nincs állatölés

Az eljárás során sejteket vonnak ki az állatból, majd tápanyagokkal, például fehérjékkel, cukrokkal és zsírokkal táplálják őket. A sejteket szaporítják, majd egy nagy acél bioreaktorban helyezik el, amely egy erjesztő tartályként működik.

Négy-hat hét után a húst kinyerik a bioreaktorból, hozzáadnak némi növényi fehérjét, majd formálják, kisütik és 3D-nyomtatással adják meg neki a szükséges formát és textúrát.

Mások is meglepődtek a hasonlóságon. Egy szingapúri vendég szerint „valódi” és nem tudná megmondani, hogy honnan származik.

eat just szingapuri termesztett hus gyar
Fotó: Eat Just

Az egyetlen aggodalom az ár

Az Eat Just által kínált csirkespagetti 18,50 szingapúri dollárba került, ami jóval kevesebb, mint amennyibe a hús előállítása kerül. Az Eat Just nem mondja meg pontosan, mennyit költ a termesztett csirke előállítására, de jelenleg a cég termelési kapacitása heti 2-3 kilogramm Szingapúrban.

A Huber’s étteremben hetente 4000-5000 kilogramm hagyományos csirkehúst szolgálnak ki, így hát megérthetjük a feladat méretét. Hatalmas termelési bővítésre lenne szükség ahhoz, hogy ne termeljenek veszteséget minden egyes darab húsból.

Az Eat Just azt állítja, hogy 2018 óta már 90%-kal csökkentették a költségeiket.

Az egyetemi kaliforniai, Berkeley Alt: Meat Lab társigazgatója, Ricardo San Martin szerint a vállalatok által bemutatott narratíva nagyon erős, de azt össze kell vetni a tudománnyal. Szerinte a vállalatoknak őszintének kell lenniük, mert az iparág jelenlegi helyzete túl sok energiafelhasználással jár, ami ellensúlyozza a környezetvédelmi előnyöket.

rantott csirkehus eat just
Fotó: Eat Just

A termesztett hús jövője bizonytalan, de az Eat Just vezérigazgatója, Josh Tetrick, továbbra is eltökélt. Szerinte szükség van a hús előállításának ezen módjára, még ha az bizonytalan is. A befektetők is ugyanezt gondolják, és eddig már körülbelül 2,8 milliárd dollárt költöttek a termesztett hús fejlesztésére.

Azonban a fejlett világban nem elég a magánvállalkozások befektetéseire támaszkodni. A kormányoknak jelentős pénzt kell befektetniük a termesztett húsba, hogy versenyképes legyen a hagyományosan vágott hússal.

Jelenleg azonban egyetlen ország sem engedélyezte a termesztett hús értékesítését Szingapúron kívül, nem hogy elkötelezettek lennének egy komolyabb befektetés mellett.

Ricardo San Martin szerint mind a magán-, mind a közfinanszírozás ki fog vonulni a termesztett húst gyártó vállalatok számára, ha nem adnak reális előrejelzéseket a befektetőknek.

Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

NewsPortal
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.