Egy szingapúri étterem a laboratóriumban előállított, úgynevezett „termesztett” húst kínálja az éttermének étlapján. Ez a szingapúri étterem, a Huber’s Butchery and Bistro, amely a világon az egyetlen, ahol a termesztett hús megtalálható az étlapon.
A vendégek visszajelzése „fenomenális” – állítja az étterem tulajdonosa. A hús alkotója, a kaliforniai Eat Just, azt állítja, hogy etikus, tiszta és környezetbarát, ugyanakkor ízében semmiben sem marad el a hagyományos hústól. Sok milliárd dollár áramlik az iparágba, de nagy kérdőjelek merülnek fel ennek életképességével kapcsolatban.
Az első laboratóriumban előállított hamburger 2013-ban Londonban mutatkozott be, és azóta tucatnyi cég verseng a megfizethető termesztett hús piacra hozásáért. Eddig csak az Eat Just-nek sikerült termékét jóváhagyatni a nyilvánosság számára, miután a szingapúri szabályozók 2020 decemberében zöld utat adtak a termesztett csirkéjüknek. Azonban még mindig messze vagyunk attól, hogy ez szélesebb körben elérhető legyen.
A termesztett „chicken nuggets” 2021-ben rövid ideig szerepelt egy magán étterem étlapján, majd a Huber’s kezdte el kínálni a különféle csirkeszendvicseket és csirkés tésztaételeket a nagyközönségnek. Igaz, ezt csak hetente egyszer és korlátozott számban.
A termesztett hús valóban hús, de nincs állatölés
Az eljárás során sejteket vonnak ki az állatból, majd tápanyagokkal, például fehérjékkel, cukrokkal és zsírokkal táplálják őket. A sejteket szaporítják, majd egy nagy acél bioreaktorban helyezik el, amely egy erjesztő tartályként működik.
Négy-hat hét után a húst kinyerik a bioreaktorból, hozzáadnak némi növényi fehérjét, majd formálják, kisütik és 3D-nyomtatással adják meg neki a szükséges formát és textúrát.
Mások is meglepődtek a hasonlóságon. Egy szingapúri vendég szerint „valódi” és nem tudná megmondani, hogy honnan származik.
Az egyetlen aggodalom az ár
Az Eat Just által kínált csirkespagetti 18,50 szingapúri dollárba került, ami jóval kevesebb, mint amennyibe a hús előállítása kerül. Az Eat Just nem mondja meg pontosan, mennyit költ a termesztett csirke előállítására, de jelenleg a cég termelési kapacitása heti 2-3 kilogramm Szingapúrban.
A Huber’s étteremben hetente 4000-5000 kilogramm hagyományos csirkehúst szolgálnak ki, így hát megérthetjük a feladat méretét. Hatalmas termelési bővítésre lenne szükség ahhoz, hogy ne termeljenek veszteséget minden egyes darab húsból.
Az Eat Just azt állítja, hogy 2018 óta már 90%-kal csökkentették a költségeiket.
Az egyetemi kaliforniai, Berkeley Alt: Meat Lab társigazgatója, Ricardo San Martin szerint a vállalatok által bemutatott narratíva nagyon erős, de azt össze kell vetni a tudománnyal. Szerinte a vállalatoknak őszintének kell lenniük, mert az iparág jelenlegi helyzete túl sok energiafelhasználással jár, ami ellensúlyozza a környezetvédelmi előnyöket.
A termesztett hús jövője bizonytalan, de az Eat Just vezérigazgatója, Josh Tetrick, továbbra is eltökélt. Szerinte szükség van a hús előállításának ezen módjára, még ha az bizonytalan is. A befektetők is ugyanezt gondolják, és eddig már körülbelül 2,8 milliárd dollárt költöttek a termesztett hús fejlesztésére.
Azonban a fejlett világban nem elég a magánvállalkozások befektetéseire támaszkodni. A kormányoknak jelentős pénzt kell befektetniük a termesztett húsba, hogy versenyképes legyen a hagyományosan vágott hússal.
Jelenleg azonban egyetlen ország sem engedélyezte a termesztett hús értékesítését Szingapúron kívül, nem hogy elkötelezettek lennének egy komolyabb befektetés mellett.
Ricardo San Martin szerint mind a magán-, mind a közfinanszírozás ki fog vonulni a termesztett húst gyártó vállalatok számára, ha nem adnak reális előrejelzéseket a befektetőknek.