Donald Trump 400 ezer dollárt fizethet a New York Timesnak

newsportal featured image

Donald Trump volt elnököt arra kötelezték, hogy közel 400 ezer dollár (313 900 font) jogi költséget fizessen a New York Timesnak egy sikertelen per miatt.

Trump 100 millió dolláros perében az újságot és Trump elhidegült unokahúgát, Mary Trumpot vádolta “alattomos összeesküvéssel”, hogy megszerezzék az adóügyi nyilvántartását.

Google_news_logo

Egy bíró tavaly elutasította a keresetet, mondván, hogy állításai “alkotmányjogi szempontból kudarcot vallanak”.

Hirdetések

A Trump pénzügyi ügyeiről szóló cikksorozat Pulitzer-díjat nyert.

Pénteken Robert Reed, a New York-i legfelsőbb bíróság demokrata bírája arra kötelezte Trumpot, hogy fizesse vissza a New York Timesnak a sikertelen jogi keresetéből eredő költségeket.

A bíró elmondta, hogy az összegre, 392 638 dollárra több szempontot mérlegelve jutott, köztük “a perben felmerült kérdések összetettségét”, valamint az újság ügyvédeinek “képességeit és hírnevét”.

A per, amely egy 2018-as vizsgálat miatt indult, amely azt állította, hogy a volt elnök “kétes adócsalásokba” keveredett, azzal vádolt három újságírót, akik a történetről beszámoltak, hogy Trump unokahúgával dolgoztak együtt egy ellene irányuló “személyes bosszúhadjárat” részeként. Azt állította, hogy könyörtelenül üldözték őt, és meggyőzték, hogy adjon át dokumentumokat.

Reed bíró májusban elutasította az ügyet, mondván, hogy a jogrendszer “régóta elismeri, hogy a riportereknek joguk van legális és rendes hírszerző tevékenységet folytatni”,

A bíró szerint ez a tevékenység az ország első alkotmánymódosításának lényege, amely a szólásszabadságot védi.

A BBC megkereste Trump ügyvédjét, hogy kommentálja az ügyet, ám válasz még nem érkezett.

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .