Izrael engedélyezné a katonai felszerelés értékesítését Ukrajnának

newsportal featured image

Az ukrajnai orosz invázió óta először engedélyezte Izrael védelmi célú katonai felszerelések eladását Kijevnek – jelentette egy csütörtöki jelentés.

A Walla hírportál szerint, amely három izraeli és ukrán tisztségviselőre hivatkozott, Jeruzsálem jóváhagyta két izraeli cég kiviteli engedélyét olyan, mintegy 40 kilométeres hatótávolságú elektronikai hadviselési rendszerek eladására, amelyeket dróntámadások elleni védekezésre lehetne használni.

Google_news_logo

Oroszország több ezer iráni gyártmányú öngyilkos drónt küldött célpontok támadására Ukrajna-szerte, különösen erőművek és más létfontosságú infrastruktúra ellen.

Hirdetések

A jelentés szerint az exportengedélyeket Eli Cohen külügyminiszter és Yoav Gallant védelmi miniszter február közepén hagyta jóvá. Cohen ezután a döntésről tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt kijevi látogatása során.

Egy ukrán tisztviselő a Walának elmondta, hogy bár az ország örül a fejleménynek, továbbra is sürgetik Izraelt a rakétavédelmi rendszerek szállítására, mondván: “Ezzel kapcsolatban van egy rés, amelyet nem sikerül megoldanunk”.

Izrael mindeddig ellenállt annak, hogy Oroszország 2022 februári orosz invázióját követően fegyvereket szállítson Ukrajnának. Izrael habozásának egyik fő oka a jelek szerint az a stratégiai igénye, hogy fenntartsa a műveleti szabadságot Szíriában, ahol az orosz erők nagyrészt ellenőrzik a légteret.

Izraeli tisztviselők a Walla-nak elmondták, hogy az exportengedélyek jóváhagyása nem jelentett változást a politikában, mivel a rendszerek védelmi jellegűek, és nem használnak éles tüzet, amely orosz katonákat ölhetne meg.

“Izrael segíti Ukrajnát védelmi és polgári területen. Minden kérelmet az Ukrajnának szóló védelmi exportpolitika szerint vizsgálnak meg. Nemzetbiztonsági és külpolitikai megfontolásokból nem részletezzük ezt” – közölte a védelmi minisztérium válaszul az outletnek.

További hírek:

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .