Hogyan segíthet egy SEO szabadúszó a KKV-nek?

Tipikus SEO hibák

Elkezdeni egy vállalkozást egy izgalmas lépés. Ilyenkor tele vagyunk energiával, szeretnénk megváltani a világot. Az online térben azonban sok sok nehézség jön velünk szembe. Hogyan segíthet tehát egy SEO szabadúszó a KKV-nek?

Hirdetések

Bevallom, én is sok hibát elkövettem a “vállalkozói utamon”. Bár még csak 2-2,5 éve indultam el ezen az úton, de már rengeteg pofonba szaladtam bele. Ez azért is volt így, mert egy teljesen más területről érkezve az elejéről kellett mindent megtanulnom. Egy vállalkozói kurzus elvégzése után azonban még nem leszünk olyanok, mint Elon Musk. Azóta persze rengeteg más képzést végeztem el, és olvastam utána. Most már úgy érzem a tudásom mások segítségére is tudom használni.

Google_news_logo

Tipikus hibák az online térben

Az első weboldal elkészítésekor sok tipikus hibát vétettünk el, még mielőtt KKV SEO szabadúszó lett volna belőlem. Nem is csoda, hogy alig volt látogató a Google keresőből. A WordPress egy nagyon jó lehetőség a kezdő vállalkozók számára, mert a belépési küszöb nagyon alacsony. Gondolok itt arra, hogy egy tárhely díja ma már nagyon alacsony, egy új domain regisztrálása is szinte fillérekbe kerül, a WP pedig ingyenes.

Hirdetések

Így tehát egy 20-30 ezer Forintból már az első évre “megvagyunk”. Ez nyilván lehet még olcsóbb is, attól függően, hogy sikerül-e valami új felhasználóknak szóló akciót elcsípnünk. Lássunk néhány tipikus hibát, amelyet érdemes elkerülni az elején.

  1. WordPress oldalunk indexelhetősége
  2. Permalinkek
  3. Képek elnevezése
  4. Sitemap beküldése és Search Console összekötése
  5. Google Analytics

Tipikus SEO hibák

1. WordPress oldalunk indexelhetősége

Amikor frissen feltelepítettük a WordPress-t, érdemes bepipálnunk a Keresőmotor láthatóság mellett lévő boxot. Ezt a Beállítások / Olvasás menüpontban találjuk. Ez azért jó lépés, mert amíg fejlesztés alatt van a weboldalunk, addig ne lássák az emberek a félkész terméket, illetve a Google se raktározza el az olyan adatokat, amit lehet, hogy fél nap múlva átjavítunk, vagy törlünk.

Az utóbbi időben lassult a Google indexelhetősége, így hosszabb időbe telhet amíg az oldalunkat feltérképezi. Viszont tipikus hiba, hogy amikor készen vagyunk az oldalunkkal, akkor elfelejtjük kivenni ezt a pipát, és hónapokon keresztül bosszankodunk, hogy miért nem vagyunk megtalálhatóak a keresőben.

2. Permalinkek

Ezt a csúnya szót úgy lehetne szépen lefordítani magyarra, hogy ez az a hivatkozás, amely a weboldunk különböző oldalaira mutat. Lássunk egy példát, hogy érthetőbb legyen, és hogy ezt miért állítsuk át.

Képzeljük el a következő két linket. Melyikre kattintanánk szívesebben? Melyik tűnik biztonságosnak, megbízhatónak?

https://marketing17.co/nalfadglsafélaks.html

https://marketing17.co/seo-konzultacio.html

Az előbbi egy olyan link amire nem szívesen kattintanának az emberek. Míg a második egy sokkal letisztultabb, barátságosabb link, és még azt is tudjuk mit várhatunk, ha rákattintunk erre a linkre.

3. Képek elnevezése

Bár ez egy fokkal kisebb hiba, mint a fent említettek, ám nagyon sokat tud segíteni abban, hogy a weboldalunkon lévő képek is gyorsabban megjelenjenek a keresőben.

Használjunk olyan megnevezést ami releváns. Például a 123baafsf.jpg kép megnevezése helyett lehetne telefontok-fekete.jpg ami egy sokkal jobb megoldás.

Bár a Google robotjai már elég ügyesen tudják értelmezni, hogy mi van a képen, de fontos az, hogy segítsük a munkájukat, és alt (alternatív) megnevezést is beírjunk amikor feltöltjük azokat.

4. Sitemap beküldése és Search Console összekötése

A következő fontos lépés, hogy a weboldalunk össze legyen kötve a Google Search Console-al. Ez azért fontos, mert itt tudjuk a keresési adatokat megvizsgálni, azt, hogy van-e valamilyen hiba a weboldalunk indexelésével, illetve azt is, hogy mely oldalaink teljesítenek a legjobban.

Telepítsünk fel egy SEO bővítményt, mint pl a Yoast. Ez segítséget ad ahhoz, hogy a weboldalaink szebben jelenjenek meg a keresőben, amennyiben megfelelően kitöltjük az adatokat. A másik előnye, hogy egy sitemap-ot fog generálni nekünk, ez pedig látni fogja az új oldalakat, termékoldalakat, blog posztokat stb, és automatikusan frissíti azt.

Lépjünk be a Search Console fiókunkba, vagy ha még nincs, akkor regisztráljunk be a Gmail fiókunkkal. Válasszuk a domaintulajdon regisztrálását, itt fel kell töltenünk majd a visszaigazoló kódot a DNS zónáknál, majd mentsük el. Egy pár percet várva pedig igazolni tudjuk a domain tulajdont.

Egy pár nap elteltével pedig már látni fogjuk, hogy milyen adatokat gyűjt be számunkra a Search Console.

5. Google Analytics

Ha tényleg tudni szeretnéd, hogy honnan kap forgalmat a weboldalad, akkor mindenképp be kell állítani a Google Analytics-et. Ez rengeteg lehetőséget nyújt majd az elemzésre. Nem csak az organikus forgalmat fogjuk tudni majd látni, de azt is, ha valaki social médiáról, hírlevélből, vagy más weboldalról érkezett meg a weboldalunkra.

Ez a fő különbség is egyben a Search Console és az Analytics között. Míg az előbbi csak az organikus forgalmat mutatja meg nekünk, addig az utóbbi részletesebben megmutatja, hogy honnan jött látogató az oldalunkra.

Összefoglalás

Remélhetőleg ez a cikk segített abban, hogy az alapvető SEO hibákat elkerüljük, felkészítsük az oldalunkat a mérésre, és a látogatók fogadására.

Ezekben is, és még sok másban tud segíteni egy KKV SEO szabadúszó ha nincs jelenleg megoldás rá házon belül, vagy túl drága egy ügynökséget felbérelni.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .