Nem tesz jót a háború az eurónak sem, csak a dollár erősödik

erősödik a dollár gyengül az euró

Közel 20 év óta először esett az euró értéke a dolláré alá július közepén, mivel az ukrajnai háború az energiaellátási problémák és a gazdasági kilátások miatt a közös valuta árfolyama csökkent.

Egy euróért 0,998 dollárt adtak a devizapiacon július 13.-án, ami 0,4%-os csökkenést jelent a napi kereskedésben. Bár az elmúlt hetekben kissé erősödött, a hosszútáv grafikont figyelve azt állapíthatjuk meg, hogy a közös valuta 2021 év eleje óta gyengébben teljesít, mint a dollár. A dollár forint árfolyam is meredek emelkedést mutat. Az attól való félelem, hogy Oroszország korlátozhatja Európa energiaellátását, növelte az euróövezet precessziójának esélyét.

Google_news_logo

Az Európai Központi Bank késlekedett a többi központi bank kamatemelésével, ami tovább gyengítette az eurót.

Hirdetések

A valuták általában emelkednek, amikor az adott központi bank kamatot emel, mivel a nemzetközi befektetők nagyobb hozamot remélnek az adott valutában jegyzett eszközök tartásáért.

A dollár szintén erős volt az elmúlt hónapokban, amit az amerikai központi bank kamatemelése és a befektetők a globális zavarok idején a dolláreszközök biztonságos menedékét kereső befektetők is támogattak.

Erősődő infláció

Ez hozzájárulhat az eurózóna még magasabb inflációjához, amely júniusban már 8,6%-os volt. Az euró az év eleje óta csaknem 12%-ot esett a dollárral szemben.

A közös valuta története során a legtöbbször többet ért a dollárnál. A valuta 1999-es bevezetését követő években a dollár alatt maradt, de utoljára 2002 decemberében – kevesebb mint egy évvel azután, hogy először vezették be az euróbankjegyeket és -érméket – a dollár alatt kereskedtek vele.

A dollár jelenleg is emelkedik a főbb devizákkal szemben, mivel a recessziós félelmek erősödtek, és a befektetők a Federal Reserve politikai nyilatkozatát várták, míg az energiaellátással kapcsolatos aggodalmak az eurót terhelték.

Az Európai Unió országai kedden jóváhagytak egy gyengített sürgősségi tervet a gázkereslet csökkentésére, miután kompromisszumos megállapodást kötöttek a csökkentések korlátozásáról néhány ország esetében, miközben felkészültek a kínálat további orosz csökkentésére.

A kockázatkerülő hangulat segítette a dollár erősödését, mivel az amerikai részvények csökkentek a WalMart kiskereskedelmi óriásvállalat profitfigyelmeztetését követően, amely közölte, hogy a készletek csökkentése érdekében csökkenteni fogja az árakat.

Lépéseket tesz a FED

A Fed szerdán várhatóan 75 bázisponttal emeli a kamatlábakat, a befektetők pedig figyelemmel kísérik a jegybank előrejelzését, mivel a jegybank a magas inflációval és a recesszió lehetőségével küzd. A múlt héten az Európai Központi Bank (EKB) 50 bázisponttal emelte a kamatokat.

A dollárindex 0,714%-kal 107,180 pontra emelkedett, az euró 0,98%-kal 1,012 dollárra csökkent. Az euró július 11. óta a legnagyobb napi százalékos csökkenést produkálta.

Az adatok azt mutatják, hogy az amerikai fogyasztói bizalom júliusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent, míg az újlakás-eladások több mint két éve a legalacsonyabb szintre estek, jelezve, hogy a gazdaság recesszióra hajlamos lehet.

Csütörtökön a befektetők a második negyedévi bruttó hazai termék előzetes adatát kapják meg, míg pénteken a Fed által preferált inflációs mérőszám, a személyes fogyasztási kiadások adatai jelennek meg.

Egy második egymást követő negyedéves negatív növekedés az elemzők által technikai recessziónak nevezett recessziót eredményezne, bár a Nemzeti Gazdaságkutató Hivatal (National Bureau of Economic Research) hivatalos recessziós nyilatkozatára, amely átfogóbb definíciót használ, valószínűleg csak jóval később kerülne sor.

Hétfőn a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat egy iparági felügyelőszerv utasítására hivatkozva közölte, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázforgalom szerdától napi 33 millió köbméterre, azaz a jelenlegi mennyiség felére csökken, amely már most is csak 40%-os kapacitással működik.

Az euró a biztonságos jennel szemben is 0,87%-kal 138,450-re csökkent, a svájci frankkal szemben pedig 1,1%-kal 0,975-re esett.

A japán jen 0,07%-kal gyengült a zöldhasúval szemben 136,78 dolláronként, míg a font sterlinggel legutóbb 1,2024 dolláron kereskedtek, 0,15%-os napi csökkenéssel.

A kriptovaluták közül a bitcoin legutóbb 5,75%-kal 20 894,37 dollárra esett, miután a Bloomberg News arról számolt be, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálja, hogy a Coinbase Global helytelenül engedte-e az amerikaiakat olyan digitális eszközökkel kereskedni, amelyeket értékpapírként kellett volna regisztrálni.

Olvastad már ezeket a híreket?

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .