Messi vs Mbappe: A katari shejk álomfináléja, avagy a PSG projekt dicsősége

messi vs mbappe vb donto 2022

Szerdán Franciaország legyőzte Marokkót 2-0-ra a katari foci vb elődöntőjében, így csatlakozik Argentína mellé a döntőbe. A világbajnoki döntőt vasárnap délután 4 órakor rendezik meg magyar idő szerint. A mérkőzés több dolog miatt lesz érdekes, egyrészt a franciák 2018 után ismét a döntőben vannak, így esélyük van a címvédésre. Másrészt Messi is és több argentin játékos is Franciaországban játszik, és például Mbappéval csapattársak is a PSG-ben.

A katariaknak így egy álma vált valóra azzal, hogy a PSG két legnagyobb sztárja bent van a döntőben Katarban. A PSG sportszakmailag sokat fejlődött, bár a beáramlott pénzből “könnyű” volt. A PSG másik sztárjátékosa Achraf Hakimi pedig a bronz éremért küzdhet szombaton, így akár mindegyik párizsi játékos nyakába érem kerülhet.

Google_news_logo

Qatar Sports Investments

2011-ben szerzett 70%-os tulajdonrészt a Qatar Sports Investments a Paris Saint Germain csapatában, és Nasser Al-Khelaifi kapott fő szerepet a futballklub irányításában. A katariak a 2022-es labdarúgó világbajnokság mellet több más sporteseményt támogattak, mind belföldön, mind külföldön. Nyílt céljuk, hogy Katar márkaimázsát növeljék.

Hirdetések

Továbbá a Nasser Al-Khelaifi az UEFA-nál is egyre befolyásosabb szerepet igyekszik betölteni, és a másik hőn áhított célja, hogy a Paris Saint Germain megnyerje a Bajnokok Ligáját. Ehhez már nagyon közel kerültek a 2019/20-as idényben, amikor a döntőbe kerültek, ám ott 1-0-ra kikaptak a Bayern Münchentől.

2012-ben Zlatan Ibrahimovic érkezett a csapathoz, aki egészen 2016-ig volt a PSG játékosa, illetve 2013-ban egy fél szezonra még David Beckham is a projekt részese volt. Beckham pedig a Párizsból vonult vissza a profi labdarúgástól.

A befektetések 2017-ben kezdtek felpörögni, amikor 222 millió euróért elcsábították Neymart a Barcelonából. Ez a transzfer alapjaiban rengette meg a labdarúgást, mert ennyi pénzt még nem fizettek ki egyetlen játékosért. Ebben az átigazolási időszakban ráadásul megszerezték Kylian Mbappét is a Monacotól, előbb egy évre kölcsönbe, majd 2018-ban 145 millió euróért. Ekkor több helyről is a pénzügyi fair play szabályokat vágták a PSG elnökének a fejéhez, ám ebből végül komolyabb problémája nem lett az UEFA-tól.

2021 nyarán újabb sztárjátékosok érkeztek a csapathoz, Achraf Hakimi, Gianluigi Donnarumma, Sergio Ramos és Lionel Messi. Ezzel a bődületes Galaktikus igazolás sorozattal pedig újabb lépést tettek a Bajnokok Ligája győzelem céljaik felé.

https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1425189691712839683?s=20&t=pJdIKkrk5zCLWAY62efHsg

2021 nyarán ráadásul Kylian Mbappenak lejárt a szerződése, és nagyon úgy tűnt, hogy beváltja gyerekkori álmát és aláír a Real Madridhoz, ám a katariak magasabb sebességre kapcsoltak, hogy megtartsák a játékost. A gigantikus szerződés, és a különböző állítólagos “jogok” (mint, hogy beleszólhat az átigazolásokba) miatt végül maradt a PSG játékosa. A Messi Mbappe csapat végül a Bajnokok Ligájában épp a Real Madriddal szemben esett ki, akik végül meg is nyerték a sorozatot, egy viszonylag “gyengébb” csapattal.

Messi vs Mbappe

A katari döntőben viszont egymás ellen játszik majd a két sztárjátékos, és nem csak a világbajnoki kupáért versenyeznek egymás ellen, de a gólkirályi címért, és a torna legjobb játékosa címért is. Mindkét játékosnak lehetősége van mindhárom címet elnyerni.

Messi és Mbappe is 5-5 góllal vezetik a góllövőlistát, és a meccs legjobbjának járó díjakban is elég szoros a verseny közöttük. A gólpasszok tekintetében az argentin egyel jobb, mint csapattársa.

Mit várunk a döntőtől? A mérkőzés minden bizonnyal kiélezett lesz, és Argentína szeretne visszavágni a 2018-as elődöntőbeli kudarcért, amikor a franciák kiejtették őket. Míg a másik oldalt a francia válogatott egy nagyon régi “átkot” törhet meg, és védheti meg a címét.

Messi a hét Aranylabdája mellé olyan címek voltak sokáig az álom listáján, mint a Copa America és a Világbajnoki serleg. Előbbit már sikerült megnyernie, míg utóbbira valószínűleg most van utoljára esélye. Korunk egyik legjobb játékosának ez az utolsó esélye tehát, hogy megnyerje a világbajnoki címet, és Maradona mellett ő is felérjen a csúcsra.

Kylian Mbappenak még valószínűleg több esélye lesz megnyerni a világbajnokságot, hiszen egy nagyon fiatal játékosról van szó, és a válogatottban is sok fiatal sztárpalánta növekszik.

Azt, hogy ki érdemelné meg jobban a kupát nem egyszerű eldönteni. Egy teljes karrier megkoronázásáért, és a labdarúgásért tett népszerűsítéséért minden bizonnyal sokan Messinek drukkolnak majd. A 2022-es vébén nyújtott teljesítményével pedig rá is szolgálna erre.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
NewsPortal

NewsPortal

A NewsPortal igyekszik izgalmas témákkal szórakoztatni olvasóit. A portál mindazonáltal elfogad cikkeket különböző szerzőktől is. Olvass minket továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .